12 januari 2008

City Canvas


Eddie Ayoub

Het zal je maar gebeuren... dat de deur naar de wijde wereld voor je wordt opengegooid. Dat je zomaar in het diepe mag stappen, om de wereld te verkennen en te veroveren.

Welnu, mijn talentvolle animator/ muzikant annex levenspartner is gevraagd te komen werken bij een visual effects studio in Winnipeg, dé kunstenaarsstad van Canada. Daar waar de kunst ook daadwerkelijk op straat ligt. En dat niet alleen. Koude buitenmuren van warme interieurs worden gebruikt als canvas voor hartverwarmende schilderingen. Op www.themuralsofwinnipeg.com is te zien welke creatieve uiting van wie waar te vinden is. Ik geloofde mijn ogen niet: 565 muurschilderingen en 150 beelden op een oppervlak twee maal zo klein als Amsterdam. Goed geconcentreerd dus! Een stad als museum.

Muurschilderingen en animatiefilm opgeteld is het stop-motion-kunstwerk Fantoche van de Italiaan Blu. In dit werk kruipt een verfmannetje uit een luik van een bestaande ruimte. Vervolgens kruipt het schepsel over wanden & plafond, transformeert en dupliceert meerdere malen en eet zelfs nog wat papieren notities als snack. Want wie heeft er papier nodig als je een kale ruimte tot je beschikking hebt. Uiteindelijk kruipt het hart van de schildering weer terug in het gat waaruit het vandaan kwam, om vervolgens weer opnieuw zijn rondje door de kamer te kruipen in al zijn wonderbaarlijke verschijningen. Dit alles met zwart & wit geschilderd, laag over laag, en tot vloeiende bewegingen gemonteerd. Ook de rest van Blu’s werk en vooral de work-in-progress filmpjes, waarin hij op grauwe muurvlakken indrukwekkende muurmannen en letterlijk ontluikende taferelen schildert, zijn absoluut het bewonderen waard.

Een goede glimlachopwekker is het krachtige muur- en animatiewerk van Tomas Schats. In alle eenvoud weet hij de essentie van alledaagse dingen te vangen. Bij de teksten uit zijn boekje "Fisherman's Friend" zie je precies waar hij op het moment van opschrijven naar zit te kijken. Als hij met zo weinig tekst al zo beeldend en detailistisch kan zijn, dan is het bijna vanzelfsprekend dat hij met zijn simpele lijnenspel zulke grote gebaren kan maken.

Winnipegs murals
BluBlu's blog
Tomas Schats

Geen opmerkingen: